Інституційне забезпечення Національної системи кваліфікацій, стан, проблеми та їхнє вирішення.

Заступник виконавчого директора Федерації Металургів України Олена Колеснікова взяла участь у роботі круглого столу «Інституційне забезпечення Національної системи кваліфікацій, стан, проблеми та їх вирішення», організованого Комітетом Верховної Ради України з питань науки та освіти.

Олена Колеснікова у своєму виступі окреслила важливість для галузі питань, що обговорювалися. Формування Національної системи кваліфікацій вимагає тривалих підготовчих дій, у тому числі з кадрового, законодавчо-нормативного, програмного та організаційно-інституційного забезпечення.

У прийнятій резолюції круглого столу відзначено проект «Паспорт професій», який став першим досвідом створення професійних стандартів. Проект сприяв створенню галузевих рад, саме на базі Федерації металургів України було створено першу галузеву раду з розробки професійних стандартів та стратегій розвитку професійних кваліфікацій.

У рамках проекту «Паспорт професій» вже на сьогоднішній день розроблено 81 професійний стандарт, з яких понад 50 розроблено галузевою радою Федерації металургів України. На стадії розробки знаходяться 30 професійних стандартів, з них 16 у розробці галузевої ради ФМУ.

Нагадаємо, що проект був розроблений  у 2011 році компанією СКМ, в рамках програми «Сучасна освіта». Партнерами проекту виступили Міністерство освіти України, Британська Рада та Федерація роботодавців України.