Десятки законопроектів, розроблення професійних стандартів, підтримка WorldSkills Ukraine – ФМУ презентувала звіт про річну роботу

Впродовж року Федерація металургів України (ФМУ) опрацювала десятки законопроектів та сотні нормативно-правових актів для захисту інтересів роботодавців галузі. Більшість документів також узгоджувалися з профспілками на галузевому та національному рівнях. Про це, зокрема, йшлося під час засідання ради Федерації металургів України сьогодні, 4 листопада 2021 року, у м. Кривий Ріг.

У засіданні взяли участь усі члени Федерації – представники компаній “Метінвест”, “Інтерпайп”, “АрселорМіттал”, “Ferrexpo”, “DCH”, “Дніпроспецсталь”. Їм презентували звіт про роботу ФМУ за 2021 рік та запропонували обговорити пріоритетні завдання наступного періоду.

“Цьогоріч ми опрацювали понад сотню проектів документів, які стосувалися соціального діалогу, соціально-трудових відносин, освітньої сфери, взаємодії підприємств з контролюючими органами Держпраці. У переважній більшості випадків нам вдавалося відстояти інтереси роботодавців сфери. Сьогоднішнє засідання є гарною нагодою не тільки почути про результати нашої роботи, але й обмінятися думками щодо критично важливих для розвитку галузі питань”, – зазначив Голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

Він також розповів про ініціативи, які підтримує Федерація. Наприклад, вже 6 років поспіль в Україні проходить конкурс професійної майстерності WorldSkills Ukraine. Він є своєрідними олімпійськими іграми для учнів закладів професійної освіти та молодих робітників (до 22 років). Організатором конкурсу, зокрема, є Федерація роботодавців України. ФМУ разом з організацією “Укрметалургпром” є партнерами змагань.

“Це дуже круто і цінно, що гірничо-металургійний бізнес системно інвестує в профорієнтацію, підготовку робітників на етапі навчання в училищах. Водночас такі ініціативи як WorldSkills повинні підтримуватись ширшим колом стейкхолдерів. На зустрічах з іншими роботодавцями, владою, ми розказуємо про WorldSkills та його очевидні переваги для українського бізнесу. Впевнена, що від гармонії між попитом та пропозицією на ринку праці виграють усі сторони: і роботодавці, і влада, і громади” – розповіла голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колеснікова. 

Від початку WorldSkills Ukraine “Метінвест” є генеральним спонсором конкурсу. Компанія підтримує організацію 7-ми компетенцій WorldSkills і фінансує відбори на національному та, частково, регіональному рівнях. Завдяки підтримці “Інтерпайп” конкурс проводиться також за компетенціями для школярів.

“Бізнес часто нарікає на якість підготовки молодих робітників, їхнє незнання сучасних процесів, невміння працювати з обладнанням. Тож Федерація постійно надає зауваження та пропозиції до освітніх стандартів, якщо вони стосуються професій гірничо-металургійного профілю. Галузева рада ФМУ є розробником професійних стандартів. Ми розробляємо їх за новими професіями або оновлюємо для вже існуючих, якщо їхній зміст суттєво змінився. Загалом вже затверджено 66 наших профстандартів, з них 16 за останній рік”, – пояснила Олена Колеснікова.

Далі учасникам розповіли, що за участі фахівців ФМУ цьогоріч був розроблений Закон, завдяки якому в Україні офіційно з’явилась дистанційна та надомна форма роботи, а також можливість працювати за гнучким графіком. Робота над документом розпочалась майже одразу після запровадження карантину. Загалом більше пів року було витрачено на підготовку законопроекту, врахування позицій усіх сторін. Тепер, за потреби, роботодавці можуть офіційно переводити працівників на дистанційний режим роботи. Закон містить чіткий перелік обов’язків, які покладаються на роботодавця, що укладає із працівником трудовий договір за такою формою. Серед них – інформування працівника про правила внутрішнього трудового розпорядку, визначення робочого місця і забезпечення необхідними матеріалами для виконання роботи. 

На завершення учасники розповіли про свій успішний досвід у сфері управління персоналом, підвезення працівників до підприємств у період запровадження “червоної” зони карантину, вакцинації працівників та інше. 

Під час засідання Ради також було попередньо розглянуто питання оновлення керівного складу ФМУ через зміни, які відбулися в учасників Об’єднання.

Більше фото за посиланням.