Думки роботодавців щодо дуальної освіти в Україні. Розпочинаємо серію інтерв’ю

Федерація металургів України долучилася до ініціативи Української Асоціації Маркетингу в партнерстві з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти»  щодо проведення дослідження з метою вивчення реального досвіду роботодавців, які беруть участь у підготовці здобувачів освіти за дуальною формою.

Висловлені роботодавцями думки та поради стануть основою  рекомендацій органам державної влади та закладам освіти щодо створення сприятливих умов для наближення навчання до вимог ринку праці.

В рамках першого етапу дослідження було проведено глибинні інтерв’ю з підприємствами- партнерами закладів освіти в процесі реалізації  пілотного проекту МОН України «Щодо запровадження пілотного проекту у закладах фахової передвищої та вищої освіти з підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти» (Наказ МОН від 15.10.2019).

Результати дослідження є відкритими і ми починаємо знайомити громадськість з думками підприємств – партнерів закладів освіти.

Інтерв’ю з Валентиною ПУЧКОЮ, HR-директором EDS Engineering, координатором дуальної освіти на підприємстві

Ми почали впроваджувати дуальну форму здобуття освіти рік тому – в 2019 році, оскільки відчуваємо брак в кваліфікованих кадрах на підприємстві. Ми ініціювали таку співпрацю з Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка», оскільки саме в цьому закладі освіти є кафедра електроенергетики, яка готує фахівців відповідної спеціальності, а саме «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Окремо відмічу, що одним із найважливіших факторів успіху було бажання викладачів співпрацювати з нами як одним із провідних підприємств регіону для працевлаштування студентів.

Ми підписали рамковий договір з закладом освіти, в якому зазначено наміри про участь в експерименті. Можливість проведення такого експерименту надав Наказ МОН від 15.10.2019 «Щодо запровадження пілотного проекту у закладах фахової передвищої та вищої освіти з підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти».

Наступним нашим кроком було спілкування  зі студентами, під час якого ми розповісти їм про компанію EDS, нашу корпоративну культуру, умови праці та очікування від здобувачів за дуальною освітою. Ми узгодили індивідуальні навчальні плани студентів та програму навчання на робочих місцях протягом навчального року. Тепер вісім майбутніх бакалаврів, що їх було прийнято в штат, два дні на тиждень працюють в EDS, а решту часу слухають лекції та приймають участь у семінарах у виші. Звичайно, кожен студент має свого наставника, висновок якого після завершення програми враховується при оцінюванні здобувача закладом освіти.

Чим же для нашого підприємства вигідна співпраця з закладом освіти? За нашим досвідом, молодий спеціаліст, який після закінчення вишу потрапляє на наше підприємство, потребує щонайменше 3 роки для того, щоб стати справжнім фахівцем. Отже, коли ми надаємо студентові змогу отримувати практичні навички на реальному підприємстві ще під час навчання, то вже на кінець його навчання у закладі освіти отримуємо готового спеціаліста, який може одразу стати до повноцінного виконання трудових обов’язків на нашому підприємстві.

В чому вигода для самого здобувача та закладу освіти? Кожен студент має наставника на підприємстві, котрий знайомить його з особливостями роботи в компанії, її корпоративною культурою, що дає змогу здобувачеві приймати поінформовані рішення щодо своєї майбутньої професійної кар’єри. Здобувачі отримують можливість писати кваліфікаційні роботи на основі реальних даних і реальних кейсів. Також вони мають доступ до даних, які описані не в підручниках багаторічної давнини, а отримують можливість бачити та працювати на сучасному обладнанні.

Звичайно, не всі здобувачі після випуску залишаються працювати на нашому підприємстві: це цілком природньо. Але це краще, ніж коли до нас потрапляє фахівець, а потім «нудьгує» або не знає, що й як робити на робочому місці – це збитки для підприємства та для самої людини.

Ми можемо сказати, що сьогодні потрібно міняти освітні програми. Коли ми співпрацюємо з закладом освіти, наприклад з НТУ «Дніпровська політехніка», викладачі питають, які курси читати, на що саме акцентувати увагу, вони підвищують свою кваліфікацію, співпрацюючи з підприємством. Звичайно ж, це відображається на освітньому процесі. Саме тому ми дуже задоволені співпрацею з цим закладом освіти. На жаль, не всі виші такі – маємо й інший досвід.

Проте ми впевнені, що майбутнє України – саме за дуальною освітою, за допомогою якої бізнес має шанс отримувати та виховувати класних фахівців, які, в свою чергу, будуть рухати економіку України вперед.

 

Дослідження триває. Просимо підприємства висловлювати свої думки та поради, відповівши на запитання анкети за посиланням 

 Посилання на анкету   

Збір даних не охоплює тимчасово окуповані території АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя.