Семінар із соціальної адаптації військовослужбовців, які стали до праці після демобілізації із зони проведення АТО

23-24 квітня відбувся семінар із соціальної адаптації військовослужбовців, які стали до праці після демобілізації із зони проведення АТО

Семінар проходив на базі Полтавського ГЗК (Комсомольськ) і зібрав понад 30 учасників з 14 найбільших підприємств гірничо-металургійного комплексу України.

Лектором  на семінарі виступив Іван Лотоцький, медичний психолог, когнітивно-поведінковий психотерапевт, співробітник Центру психотерапії та медичної психології Київської психоневрологічної лікарні № 2, науковий кореспондент лабораторії консультативної психології та психотерапії Інституту психології ім. Костюка.

Перша частина семінару (23 квітня) носила загальний характер і була присвячена навчанню фахівців підприємств, основним завданням яких є зустріч військовослужбовців після демобілізації. Друга частина семінару (24 квітня) була призначена для медичних працівників, які безпосередньо надають допомогу працівникам, які отримали психологічну травму.

Отримані учасниками в ході семінару знання дозволять розбиратися в основних теоретичних моделях психологічної травми, організації взаємодії і координації відповідальних за роботу з постраждалими в зоні АТО, емоційних аспектах психологічної травматології. Окремою темою дискусії стала методологія і технологія роботи з психологічною травмою і механізм запобігання ретравматизаціі менеджерів, які працюють з постраждалими. Також, програмою семінару було передбачено розгляд особливостей українського законодавства та іноземних систем допомоги постраждалим в результаті травматичних подій.

Даний семінар є першим етапом соціальної програми «Повернення», яка в даний час розробляється для впровадження на підприємствах ГМК за підтримки Федерації металургів України.

Завдання програми – вирішити проблему підвищення ефективності та якості надання кризової психологічної допомоги демобілізованим бійцям, які повернулися на свої робочі місця.  Програма спирається на досвід практичної роботи психологів на підприємствах, а також  на досвід зарубіжних фахівців у цій області. У той же час, програма є ексклюзивною з точки зору комплексного підходу до кризової проблематики.

Презентація Лотоцького І.В.